Wiele dzieci w trakcie choroby traci apetyt i odmawia posiłków. Jak wynika z badania "Odżywianie
dziecka w chorobie", to problem zgłaszany przez ponad 60 proc. badanych matek.. Dziecko z gorszym
apetytem, które nie zjada wszystkich posiłków w ciągu dnia, nie dostarcza swojemu organizmowi
odpowiedniej ilości składników odżywczych, na które zapotrzebowanie w trakcie choroby jest wyższe.
Aż 70 proc matek zdaje sobie sprawę, że właściwe odżywianie jest równie istotne w szybszym powrocie
do zdrowia, co podawanie lekarstw.
Dlatego w tym trudnym czasie, jakim jest choroba dziecka, szukają skutecznych sposobów żeby zachęcić
swoje dziecko do jedzenia.
Najczęściej wskazywane przez respondentki metody to gotowanie ulubionych dań oraz próba przekonania
dziecka, że jeśli zje, to szybciej wyzdrowieje. Duża część matek wskazała, że dzieli posiłek na mniejsze
porcje i rozkłada jedzenie w czasie, ewentualnie przygotowuje je w łatwiejszej do przyswojenia postaci,
np. kleików, zup. Częstym sposobem jest angażowanie dziecka w wybieranie składników i wspólne
przygotowanie posiłków, dekorowanie jedzenia a w przypadku młodszych dzieci zmiana posiłku w
zabawę w teatrzyk lub w pacynki. Część ankietowanych zachęca dzieci do jedzenia poprzez czytanie
bajek i opowiadanie historii.
Choroba źródłem niedożywienia dziecka
W czasie choroby wiele czynników wpływa na pogorszenie stanu odżywienia dziecka. Osłabienie, złe
samopoczucie oraz występujące niekiedy trudności w połykaniu sprawiają, że dzieci jedzą niechętnie,
przez co nie dostarczają organizmowi cennych składników. Co więcej, często towarzyszące chorobie
wymioty czy biegunka z jednej strony powodują utratę zapasów zgromadzonych w organizmie, z drugiej
zaś zaburzają proces wchłaniania w przewodzie pokarmowym składników odżywczych dostarczonych
w z pożywieniem.
Natomiast, jak wskazuje pediatra i gastroenterolog, dr hab. n. med. Jarosław Kierkuś z Kliniki
Gastroenterologii, Hepatologii i Zaburzeń Odżywiania Instytutu “Pomnik-Centrum Zdrowia Dziecka",
podczas choroby zapotrzebowanie na wartościowe składniki jest dużo wyższe.
Wyjątkowo aktywny w czasie infekcji układ immunologiczny do
wytworzenia poszczególnych składowych takich jak: przeciwciała, leukocyty
czy białka ostrej fazy zużywa więcej białka oraz mikro i makro elementów,
dostarczanych na co dzień z pożywieniem. Jeśli brakuje dostawy tych składników
z zewnątrz, organizm wykorzystuje wewnętrzne rezerwy. Jeśli zasoby te nie są
na bieżąco uzupełniane wraz ze spożyciem pełnowartościowych posiłków,
tworzą się niedobory żywieniowe.
dr hab. n. med. Jarosław Kierkuś z Kliniki Gastroenterologii, Hepatologii i Zaburzeń Odżywiania
Wsparcie żywieniowe w chorobie
Dlatego, oprócz skutecznego zachęcenia dziecka do zjedzenia posiłku, bardzo ważna jest troska o to,
aby serwowane jedzenie było jak najbardziej wartościowe dla osłabionego infekcją organizmu. Prawie
połowa badanych matek w trakcie choroby podaje dziecku posiłki, które zawierają więcej witamin a
36 proc. zwraca szczególną uwagę na obecność substancji wspomagających proces leczenia, np. cynk
i magnez. Ponadto matki starają się, aby dania były lekkostrawne (46 proc.) oraz dbają o regularność i
stałe pory podawania posiłków (36 proc.)2.
Dietetyk kliniczny, Edyta Mazurek zwraca uwagę, że powstałe podczas choroby niedobory żywieniowe
mogą być zbyt duże, aby wyrównać je codzienną dietą. - W takiej sytuacji warto wykorzystać moment,
kiedy dziecko odzyskuje apetyt, by podawać mu dodatkowo pełnowartościowe pokarmy o zwiększonej
kaloryczności, takie jak nowy na rynku NutriKid Multi Fibre. To odżywczo kompletna, wysokoenergetyczna
płynna dieta w butelce, wzbogacona o błonnik, dostępna tylko w aptekach. Dostarczając odpowiednią ilość
energii, białka, elektrolitów, witamin i pierwiastków śladowych, wzmacnia organizm dziecka w sytuacjach
zwiększonego zapotrzebowania żywieniowego.
Takie produkty odżywcze mogą stanowić wsparcie w żywieniu dziecka nie
tylko w czasie rekonwalescencji, ale również podczas trwania infekcji.
Truskawkowy i czekoladowy smak napoju oraz wygodna forma podania w
butelce ze słomką mogą przekonać do wypicia nawet największego niejadka.
Jedna porcja zastąpi w całości normalny posiłek i da pewność,
że nasze dziecko zjadło odpowiednią ilość niezbędnych do walki z chorobą
składników odżywczych.
Dietetyk kliniczny, Edyta Mazurek
Przerwać błędne koło infekcji
Prawie 60% ankietowanych matek jest świadoma, że podczas nawracającej infekcji, brak dobrej diety
może powodować przewlekłe niedożywienie dziecka oraz dalszy rozwój infekcji. Niedobory żywieniowe
osłabiają odporność dziecka – potwierdza pediatra gastrolog dr hab. n. med. Andrea Horvath, z Kliniki
Pediatrii WUM - Zaburzenia jakościowe diety - czyli nie tylko zmniejszona podaż kalorii, ale również - a
może przede wszystkim - niedobór wielu makro- i mikroelementów będących kluczowymi dla prawidłowego
funkcjonowania układu immunologicznego mogą pogłębiać zaburzenia odporności u dzieci.
Ze zjawiskiem nawracających infekcji miało osobiście styczność 43 proc. badanych matek dzieci w
wieku 1-10 lat3. Dziecko po przebytej chorobie wraca do przedszkola lub szkoły, gdzie eksponowane
jest na kolejne czynniki chorobotwórcze. A ponieważ jego odporność jest obniżona, tym łatwiej jest o
kolejne zakażenie. Zaczyna działać mechanizm samonapędzającego się błędnego koła.
Eksperci szacują, że problem ten dotyczy 15% dzieci w wieku przedszkolnym.
Dzieci chorują dużo częściej niż dorośli, ponieważ ich układ odpornościowy
nie jest jeszcze w pełni ukształtowany a każda infekcja osłabia jeszcze jego
funkcjonowanie. W efekcie, dzieci uczęszczające do przedszkola i szkoły
zapadają na infekcje górnych dróg oddechowych nawet do 8 razy w roku.
dr hab. n. med. Andrea Horvath, z Kliniki Pediatrii WUM
Jeśli infekcjom towarzyszy pogarszanie się stanu odżywienia, należy jak najszybciej przerwać mechanizm
błędnego koła. – W takim przypadku sama porada dietetyczna i intensyfikacja wysiłków by dziecko więcej i
częściej jadło może okazać się niewystarczająca. Z tych względów, zarówno w okresie infekcji, jak i w pierwszym
etapie po jej zakończeniu, wskazane jest stosowanie u dzieci specjalistycznych, wysokoenergetycznych
preparatów odżywczych – radzi dr Jarosław Kierkuś.
NutriKid Multi Fibre – nowe wsparcie żywieniowe dziecka w chorobie
Od stycznia br. w aptekach dostępny jest nowy produkt odżywczy o unikalnym składzie - NutriKid
Multi Fibre, przeznaczony dla dzieci w wieku od 1 do 12 lat, które mają problemy ze spożywaniem
normalnych posiłków i tym samym z dostarczeniem odpowiedniej ilości składników odżywczych
i energii z pożywienia, szczególnie w okresie choroby i rekonwalescencji.
To odżywczo kompletna, wysokoenergetyczna, wzbogacona o błonnik płynna dieta
w butelce. Dostarczając odpowiednią ilość energii, białka, elektrolitów, witamin i pierwiastków
śladowych, wzmacnia organizm dziecka w sytuacjach zwiększonego zapotrzebowania żywieniowego,
zarówno w czasie infekcji, jak i po jej zakończeniu, zapewniając dziecku szybki i pełny powrót do zdrowia.
Właściwe dawkowanie uzależnione jest od aktualnego stanu odżywienia i wynikającego
z tego zapotrzebowania na energię i składniki odżywcze, dlatego zawsze powinno być ustalane przez
specjalistę – lekarza pediatrę lub dietetyka.
NutriKid Multi Fibre to nowy dietetyczny środek specjalnego przeznaczenia medycznego
w portfolio Nutricii Medycznej, firmy specjalizującej się w żywieniu medycznym. Podstawowym
przeznaczeniem tych preparatów jest wsparcie żywieniowe w okresie zwiększonego zapotrzebowania
żywieniowego, takich jak choroba czy czas po jej zakończeniu (rekonwalescencja).
1 Badanie "Odżywianie dziecka w chorobie" zostało zrealizowane w dniach 1-3.02.2016 r. przez SW Research na
zlecenie Nutricii Medycznej, za pomocą metody indywidualnych wywiadów kwestionariuszowych on-line (CAWI). W
badaniu udział miały kobiety-matki dzieci w wieku 1-10 lat. Łącznie zebrano 611 wywiadów.
2 Wg wyników badania "Odżywianie dziecka w chorobie", zrealizowanego w dniach 1-3.02.2016 r. przez SW Research
na zlecenie Nutricii Medycznej, za pomocą metody indywidualnych wywiadów kwestionariuszowych on-line (CAWI).
W badaniu udział miały kobiety-matki dzieci w wieku 1-10 lat. Łącznie zebrano 611 wywiadów.
3 Wg wyników badania "Odżywianie dziecka w chorobie", zrealizowanego w dniach 1-3.02.2016 r. przez SW Research
na zlecenie Nutricii Medycznej, za pomocą metody indywidualnych wywiadów kwestionariuszowych on-line (CAWI).
W badaniu udział miały kobiety-matki dzieci w wieku 1-10 lat. Łącznie zebrano 611 wywiadów.