Płatki owsiane ugotuj do miękkości na wodzie (około 200 ml). Do ugotowanych płatków dodaj NutriKid Multi Fibre o smaku truskawkowym. Podawaj udekorowane truskawkami.
wartość odżywcza (porcja)
Płatki jaglane ugotuj do miękkości na wodzie (około 200 ml). Zamiast płatków jaglanych możesz użyć kaszy jaglanej (ugotuj ją wtedy według wskazań na opakowaniu). Do ugotowanych płatków dodaj NutriKid Multi Fibre o smaku czekoladowym, kakao i ziarna kakaowca (lub kostki posiekanej gorzkiej czekolady). Całość dobrze wymieszaj. Podawaj udekorowane czarną porzeczką świeżą lub mrożoną (wcześniej rozmroź owoce) oraz orzechami.
wartość odżywcza (porcja)
Zmiksuj wszystkie składniki do uzyskania gładkiej konsystencji. Do przygotowania koktajlu możesz użyć kefiru, maślanki, jogurtu naturalnego, mleka krowiego. Użyj dowolnego rodzaju płatków zbożowych lub ugotowanej kaszy.
wartość odżywcza (porcja)
Ugotowaną kolbę kukurydzy obierz i za pomocą ostrego noża odetnij ziarna. Umieść ziarna w misie malaksera. Dodaj jajko, oliwę, mąkę, przyprawy i NutriKid Multi Fibre o dowolnym smaku. Blenduj całość przez około minutę. Rozgrzej patelnię do smażenia bez tłuszczu. Smaż na złoty kolor niewielkie placuszki i podaj ze świeżymi ziołami i pomidorem.
wartość odżywcza (porcja)
Dopraw MIĘSO czosnkiem, solą, pieprzem, drobno posiekanymi ziołami (miętą, kolendrą, pietruszką), papryką chili i kminem rzymskim. Podziel mięso na dwie porcje i nabij je na patyczki. Griluj mięso przez 2 minuty z każdej strony. SOS: Rozgrzej piekarnik do 2000C i upiecz pomidory, truskawki i cebulę. Przed włożeniem składników do piekarnika skrop je olejem. Piecz 20-25 minut. Gorącą blachę odłóż na chwilę do schłodzenia, następnie pomidory obierz ze skóry i razem z truskawkami oraz cebulą przełóż do garnka. Dodaj maliny, ocet balsamiczny oraz sól i pieprz. Gotuj na niedużym ogniu bez przykrycia przez przynajmniej 30 minut. Następnie sos zblenduj na gładko przy pomocy blendera, dopraw do smaku solą oraz pieprzem i dodaj NutriKid Multi Fibre o smaku truskawkowym. Dla uzyskania gładszej konsystencji możesz przetrzeć sos przez sitko.
wartość odżywcza (porcja)
Zetrzyj buraki na grubych oczkach tarki i zmiksuj fasolę oraz prażone pestki słonecznika na papkę. Dodaj posiekaną natkę, cebulę i paprykę. Przypraw do smaku. Uformuj burgery i ułóż na blaszce do pieczenia. Każdego burgera posmaruj olejem. Piecz w temperaturze 220oC przez 20 min. Burgery podawaj w bułce z dodatkiem rukoli, ulubionego sosu i warzywami.
wartość odżywcza (porcja)
W większym garnku na maśle, na małym ogniu, zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę. W międzyczasie dodaj starty czosnek oraz pokrojoną na plasterki białą część pora. Dodaj obraną i pokrojoną na plasterki pietruszkę, obranego i pokrojonego w kostkę selera i ziemniaka oraz gruszkę. Jeśli masz, możesz dodać obrany i pokrojony na plasterki topinambur. Co chwilę mieszaj i smaż przez ok. 1-2 minuty. Dodaj ciecierzycę oraz gorący bulion, dopraw solą, białym pieprzem, imbirem i gałką muszkatołową, zagotuj na większym ogniu. Zmniejsz ogień, przykryj i gotuj do miękkości warzyw przez ok. 15 minut. Na koniec dodaj mleko i NutriKid Multi Fibre. Zmiksuj całość na gładki krem. Zupa świetnie smakuje z grzankami.
wartość odżywcza (porcja)
Do dużego naczynia wlej 2 łyżki oliwy i dodaj 1 łyżkę masła. Dorzuć pokrojoną w kostkę cebulę i zeszklij ją. Dorzuć ryż i przesmaż go, aż ziarenka zrobią się przezroczyste. Do przesmażonego ryżu z cebulą dodaj 0,5 łyżeczki kurkumy oraz słodkiej papryki. Wlewaj po około pół szklanki gorącego bulionu i gotuj ryż bez przykrycia, aż wchłonie większość płynu. Dolewaj kolejną porcję bulionu i gotuj jak poprzednio. Czynność powtarzaj, aż ryż będzie ugotowany al dente (w sumie ok. 17 minut). Dopraw solą i pieprzem. Dodając ostatnią porcję bulionu, dodaj szparagi. Zielone łodyżki pokrój na plasterki, główki pozostaw w całości. Na osobną patelnię dodaj 1 łyżkę oliwy oraz 1 łyżkę masła i pokrojony w plasterki czosnek. Usmaż krewetki. Do ryżu ze szparagami dodaj parmezan, łyżkę masła, NutriKid Multi Fibre o smaku truskawkowym i całość wymieszaj. Na wierzchu potrawy ułóż krewetki oraz pokrojone w plastry truskawki.
wartość odżywcza (porcja)
Komosę ryżową ugotuj wg przepisu na opakowaniu (można ugotować więcej na kolejne dni). Dodaj NutriKid Multi Fibre, imbir, kurkumę, miód i połowę przygotowanego ananasa. Zblenduj na gładki budyń. Przełóż do miseczki i udekoruj pokrojonym w kostkę ananasem.
wartość odżywcza (porcja)
Kaszę podpraż na suchej patelni, aż lekko zmieni kolor i da się wyczuć jej orzechowy aromat. Przesyp ją na sito i przelej wrzątkiem. Wsyp kaszę do lekko osolonej wody, zagotuj, gotuj przez 5 minut a następnie pozostaw pod przykryciem, aż wchłonie cały płyn. Wystudzoną kaszę zblenduj z NutriKid Multi Fibre o smaku czekoladowym na gładką masę. Suszone owoce zblenduj lub posiekaj. Dodaj do kaszy razem z kakao. Dokładnie wymieszaj. Z masy uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego i obtocz w kakao.
wartość odżywcza (porcja)
Przygotuj blender. Zmiksuj owoce na gładką masę. Jeśli posiadasz wcześniej zamrożone owoce, lody będą gotowe po przygotowaniu. Możesz je także przygotować ze świeżych owoców i wstawić do zamrażarki na później. Dodaj NutriKid Multi Fibre o smaku truskawkowym i syrop klonowy do smaku. Miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji.
wartość odżywcza (porcja)
W blenderze zmiksuj wszystkie składniki na gładką masę o konsystencji gęstej śmietany. Rozgrzej patelnię i na średnim ogniu usmaż pancakes z dwóch stron. Podawaj z syropem klonowym, masłem lub cukrem.
wartość odżywcza (porcja)
Płatki owsiane i migdały zmiel na mąkę. Dodaj NutriKid Multi Fibre, jajko, gruszkę oraz banana i ponownie zmiksuj całość aż do uzyskania konsystencji gęstego ciasta naleśnikowego. Na suchej, dobrze nagrzanej patelni usmaż niewielkie placuszki. Kiedy będą złociste, zdejmij je z ognia. Podawaj z owocami jagodowymi.
wartość odżywcza (porcja)
Wydryluj wiśnie i zalej wodą. Zagotuj i gotuj przez około 20 minut. W 100 ml wody rozpuść mąkę ziemniaczaną i wlej do gotującej się zupy, cały czas mieszając. Całość zagotuj. Po zestawieniu z ognia dodaj NutriKid Multi Fibre o smaku truskawkowym. Podawaj z makaronem.
wartość odżywcza (porcja)